Lawenda w maju/Lavender in May

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeśli zima na Warmii była delikatna, lawenda na polu ma się doskonale i mimo, że to dopiero koniec maja, ma już malutkie pąki kwiatowe. Jeśli zdarzyłyby się większe mrozy, wiosną zobaczylibyśmy, że niektóre gałązki są zupełnie suche, a listki na nich są kruche, martwe. Trzeba je krótko przyciąć na przełomie kwietnia i maja. W ten sposób młode, tegoroczne pędy odrastające od korzeni będą miały dość miejsca, by przebić się ku górze. Roślina prędko się odbuduje i już w lipcu nie będzie śladu po cięciu.

Druga połowa maja jest idealną porą na sadzenie lawendy. Rośliny trafiają wówczas do ciepłej, przyjaznej gleby, po której już wcześniej przetoczyły się majowe przymrozki. Rośnie wówczas prędko, a największe przyrosty dzienne osiąga do drugiej połowy czerwca.

Pod koniec maja spóźnieni ogrodnicy jeszcze podcinają suche gałązki (tak jak my), ale głównym zadaniem jest teraz dokładne wypielenie lawendowych krzaczków. Jeśli wysokie trawy, perz lub inne rośliny zadomowią się w lawendzie, będzie ciężko się ich pozbyć. O tej porze roku przyroda ma duże przyspieszenie – nasza lawenda musi mieć idealne warunki, by nabrać sił przed kwitnieniem.

Wyrywając perz warto zabrać kłącza z ogrodu, porządnie umyć i posiekać, póki są świeże, a następnie dobrze wysuszyć i stosować jako herbatkę leczniczą. Prawidłowo ususzone kłącze ma barwę kremową i jest bardzo zdrowym dodatkiem do potraw. Trzeba je zmielić w młynku do kawy, następnie dodawać 1 łyżkę perzowego proszku do mąki przy wykonywaniu dowolnych wypieków.
Perz zawiera między innymi witaminy A, B i C, sole mineralne (szczególnie żelazo, potas, krzem), węglowodany, glikozydy, pektyny, kwasy organiczne (o działaniu żółciopędnym i żółciotwórczym), cukry i proteiny.

 

If the winter in Warmia has not been too severe, the lavender in the field will be in good shape and even though this is only the end of May, already the plants have tiny flower buds. If heavier frosts have occurred, spring would see some twigs being completely dry and the leaves on them being brittle and lifeless. These have to be pruned back in late April and early May. In this way, this year’s young shoots growing from the roots will have enough space to break out into the open. The plant will quickly rebound, and in July there will be no trace of the pruning.
The second half of May is an ideal time to plant lavender. At such time, the plants go into warm, friendly soil, which has already seen the last of any May frosts. Then it grows quickly, and the biggest daily gains are achieved by the second half of June.
In late May, the more tardy gardeners (like us) are still pruning dry twigs, but the main task now is to carefully weed the lavender bushes. If high grass, couch grass or other plants have caught hold among the lavender, it will be hard to get rid of them. At this time of year, nature puts on a show of acceleration – our lavender must have ideal conditions to gain maximum strength before flowering.
Weeding out couch grass, one should take the rhizomes from the garden, neatly wash and chop them while they are fresh, and then dry them well to be used as a medicinal tea. The properly dried rhizomes have a cream colour and make a very healthy addition to meals. You have to grind them in a coffee grinder, then add 1 tablespoon of this powder to the flour when baking any pastries.
Couch grass contains vitamins A, B and C, minerals (especially iron, potassium and silicon), carbohydrates, glycosides, pectins, organic acids (with choleretic and acrimonygenic effects), sugars and proteins.



There are no comments

Add yours